NAFAKA ÖDEMEME CEZASI
NAFAKA ÖDEMEME CEZASI
2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 344. Maddesi'nin 1. Fıkrası "Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikâyeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir." şeklinde düzenlenmiştir. İşbu kanun maddesi göstermektedir ki nafaka borcunu ödemeyen borçlu, belirli şartların da gerçekleşmesi neticesinde tazyik hapsi ile karşı karşıya kalabilecektir.
Tazyik hapsi, alacaklının başvurusu üzerine icra ceza mahkemesi tarafından verilir. Ancak nafaka alacaklısının başvuru aşamasında dikkat etmesi gereken önemli hususlar mevcuttur. İşbu hususlara dikkat edilmemesi hak kaybına sebebiyet verecektir.
Nafaka alacaklısının, icra ceza mahkemesine şikayet sırasında dikkat etmesi gereken hususlar :
- Nafakaya ilişkin bir mahkeme kararı olmalı ve bu mahkeme kararı halen geçerliliğini koruyor olmalıdır.
- Nafakayla ilgili karar icra takibine konu edilmiş ve ilgili icra takibi kesinleşmiş olmalıdır.
- Şikayete konu nafaka alacakları, son üç aya ilişkin olabilir. 3 ay öncesi ile ilgili nafaka alacakları birikmiş nafaka alacağı olarak kabul edilip şikayete konu edilemeyecek işbu alacak için icra takibine devam edilecektir.
Tazyik hapsi ne kadar süreliğine verilir? Verilen tazyik hapsi hangi halleder sonlanır?
Nafaka alacaklısının şikayet üzerine, icra ceza mahkemesince verilecek tazyik hapsi cezası en fazla üç aydır. Nafaka borçlusunun, nafakayı ödemesi halinde tazyik hapsi sona erecektir. Ödeme yapmayan borçlu, hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilmesi ile ancak tahliye edilir. Ayrıca belirtmek isteriz ki İcra ve İflas Kanunu'nun 344/2 Maddesi "Borçlunun, nafakanın kaldırılması veya azaltılması talebiyle dava açmış olması halinde, ileri sürdüğü sebepler göz önünde bulundurularak, tazyik hapsinin uygulanması bu davanın sonuna bırakılabilir." şeklindedir. İşbu madde gereğince nafaka borçlusu tarafından açılan nafakanın kaldırılması yahut azaltılmasına yönelik bir dava mevcut ise icra ceza mahkemesi nafaka borçlusu tarafından açılmış bu davaların sonucunu beklemeye karar verebilecektir.
Tazyik hapsinin verilmesi nafaka borçlarını ortadan kaldırır mı? Verilen tazyik hapsinden sonra da nafaka borçlusu, ödemekle yükümlü olduğu nafakaları ödemez ise tekrar tazyik hapsi verilebilir mi?
Mahkemece tazyik hapsine karar verilmesi, nafaka borçlusunun borçlarını ortadan kaldırmayacaktır. Alacaklı tarafından yapılan şikayet sonrasında işleyen nafaka alacaklarını ödemeyen nafaka borçlusuna, şartları taşıyor ise alacaklının şikayeti üzerine tekrar tazyik hapsi verilebilir. Kısaca nafaka borçlusu, ödemesi gereken nafakaları ödemediği sürece icra takipleri ve tazyik hapisleri ile karşı karşıya kalma tehlikesi içerisinde olacaktır.
Her somut olaya göre hukuki durum değişebilecektir. Basit hatalar, somut olayın ve hukuki kuralların doğru irdelenmemesi sebebiyle hak kaybına uğramamak için uzman kişilerden yardım alınması tavsiye edilir.