ARAÇTAN MAHRUM KALMA TAZMİNATI NEDİR?

Filo-Kiralamada-Ikame-Arac-Imkani fto.png

• Kaza sonrası araçlar kullanılamaz hale gelmekte yahut tamir sürecine girebilmektedir. İşte bu durumlarda aracını kullanamayan ve kazada kusuru bulunmayan tarafa ödenen tazminata; “araçtan mahrum kalma tazminatı” veya diğer adıyla “ikame araç bedeli tazminatı” denmektedir. Bu bedel araç kiralama şirketleri tarafından belirlenen makul günlük veya haftalık kira tutarları üzerinden hesaplanmaktadır.

• Araçtan mahrum kalma tazminatı, trafik sigortası teminat limitleri kapsamında dahil değildir. Çift taraflı gerçekleşen trafik kazalarında, kusuru bulunmayan sürücünün ilgili tazminatı kazanabilmesi için kendi kasko poliçesinden ikame araç şartını kullanmamış olması da gerekmektedir. TBK m.49’a göre “’Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren bu zararı gidermekle yükümlüdür.” Söz konusu ikame araç bedelini ödemekle yükümlü olan kişiler müteselsilen ve müştereken sorumlu olan kusurlu araç sürücüsü ve araç sahibi olacaktır.

• Araçtan mahrum kalma tazminatı, icra yoluyla veya dava yoluyla talep edilebilir. Söz konusu tazminat davasında görevli olan mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Tazminat istemi dava yoluyla talep edilmesi halinde, arabuluculuk hizmeti kanun tarafından zorunlu olarak tabi tutulmamıştır; tarafların tercihine bırakılmıştır.

• 2918 sayılı KTK m.109 çerçevesinde, motorlu araç kazalarından doğan maddi tazminat talepleri, kazanın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl ve her halde 10 yıl içinde zamanaşımına uğramaktadır. Tazminat taleplerine ilişkin başvurular kaza tarihi dikkate alınaraktan başvuruların yapılması gerekmektedir.

Her somut olaya göre hukuki durum değişebilecektir. Basit hatalar, somut olayın ve hukuki kuralların doğru irdelenmemesi sebebiyle hak kaybına uğramamak için uzman kişilerden yardım alınması tavsiye edilir.