ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI NEDİR?
ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI NEDİR?
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre araçta meydana gelen değer kaybı; aracın kaza tarihindeki hasarsız 2.el piyasa değeri ile hasarı onarıldıktan sonraki 2.el piyasa rayici arasındaki fark olarak tanımlanmaktadır. Kaza sonrasında zarar gören aracınızın orijinal parçaları ile onarımında her ne kadar aslına uygun ve tamamı onarılmış şekilde tamirat gerçekleşmiş olsa dahi araç söz konusu tahribatın izlerini taşımaktadır. Söz konusu kaza sonrası aracınızın 2. El piyasasında talep edilebilirlik eskiye kıyasla azalacaktır.
Aracın olay tarihindeki 2. el rayiç değeri ile kazadan sonra onarılmış haldeki 2.el rayiç değeri arasındaki farkın sorumlu olan kişilerden “değer kaybı tazminatı” olarak talep edilmektedir. Söz konusu haksız fiilinden kaynaklı değer kaybı zararının giderilmesi için kusursuz veya daha az kusuru olan taraf kendisinden daha fazla kusurlu veya tam kusurlu olan tarafa (ya da sigorta şirketine) talepte bulunabilecektir.
Araç Değer Kaybı Şartları Nelerdir?
Araç değer kaybı tazminatı talep edebilmek için birtakım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Gereken şartlar şunlardır;
Kaza tarihi üzerinden en fazla 2 yıl içerisinde başvuru yapılması zorunludur.
- Çift taraflı bir trafik kazası olmalıdır.
- Aracınızdaki hasar daha önceden hasara uğramamış bir bölgede olmalıdır.
- Kaza sonrası hasar aracınızda oluşan hasar, mini onarım ile giderilebilen basit işlemlerden olmamalıdır.
- Aracınız ağır hasar kaydına sahip araçlardan olmamalıdır.
- Kazada tamamen kusurlu ya da diğer sürücüye nazaran daha kusurlu olan taraftan değer kaybı zararı talep edilebilecektir.
Araç Değer Kaybı Hesaplaması Yapılırken Hangi Kriterler Dikkate Alınır?
- Aracın üretim senesi,
- Aracın hasar geçmişi ve niteliği,
- Aracın kilometresi,
- Aracın marka ve modeli,
- Aracın trafiğe çıkış tarihi,
- Aracın pazar değeri.
ANAYASA Mahkemesinin 09 Ekim 2020 tarihli 31269 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2019/40 Esas ve 2020/40 ve 17.07.2020 tarihli kararı uyarınca kilometre sınırı ortadan kaldırılmıştır.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 97. Maddesine göre öncelikle zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir.
İlgili sigorta şirketine mail veya posta yoluyla kaza nedeniyle meydana gelen hasar sonucunda araçta oluşan araç değer kaybı talebini içeren başvuru dilekçesi iletilir. Sigorta şirketi bu talebe 15 gün içerisinde cevap vermezse veya talep dilen miktardan eksik ödeme yapılırsa 15 günün sonunda dava ya da tahkim yoluyla araç değer kaybının zarar görene ödetilmesi istenecektir.
Araç Değer Kaybı Talebinde Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Nasıl Yapılır?
Değer kaybı için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilmek için belli başlı başvuru şartları ve bir başvuru usulü bulunmaktadır. Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru; komisyonun resmi internet sayfası üzerinde değer kaybı tazminatına ilişkin taleplerinde yer aldığı başvuru formu doldurularak ve gerekli evraklar sisteme yüklenilerek yapılabileceği gibi posta yoluyla da ilgili başvuru yapılabilmektedir.
Komisyona başvuru yapıldıktan sonra başvuru, Komisyon raportörlerince gerekli şartları taşıyıp taşımadığının tespiti bakımından ön incelemeye tabi tutulur. Bu ön inceleme sonunda başvurunun sigorta hakemleri tarafından esastan ele alınıp alınmayacağının kararı en geç 15 gün içinde verilir. Eğer başvurunun hakemlerce incelenmesine karar verilirse başvuru derhal bağımsız sigorta hakemlerine iletilir ve en geç 4 ay içerisinde (taraflar aralarında anlaşarak bu süreyi uzatabilir) nihai karar verilir.
Uyuşmazlık miktarı 5.000 TL ye kadar olan hakem kararları kesindir. Tutarı 5.000 TL ve üzerinde olan uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı taraflar bir defaya mahsus olmak üzere komisyon nezdinde itirazda bulunabileceklerdir. Tutarı 40.000 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda ise itiraz üzerine verilen karar taraflarca temyiz edilebilecektir.
Araç Değer Kaybının Dava Yolu İle Talep Edilmesi Şartları Nelerdir?
Araç değer kaybı davası, meydana gelen trafik kazasında karşı taraf araç sahibine, araç sürücüsüne ve karşı tarafın sigorta şirketine karşı açılabilir. Dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de taraflara karşı dava açılmadan önce Zorunlu Arabuluculuk yoluna başvurulması gerekmektedir.
Söz konusu dava karşı tarafın sigorta şirketine karşı açılacaksa görevli mahkeme Türk Ticaret Kanunu’nun 4. maddesi uyarınca Asliye Ticaret Mahkemeleridir. Eğer araç sürücüsüne ya da aracın sahibine açılacaksa ve bu kişiler tacir sıfatına haiz değilse görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ayrıca davanın Asliye Hukuk Mahkemesinde açılabilmesi için sigorta şirketinin de davada hasım olarak yer almaması gerekmektedir.
Araç Değer Kaybı Tazminatında Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Araç değer kaybı tazminatında gerekli başvurular için bazı belgelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgelere örnek vermek gerekirse;
- Kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tespit tutanağı,
- Kusur oranlarını gösteren tutanak,
- Hasar tespit tutanağı,
- Hasarı gösteren ve her açıdan çekilmiş fotoğrafları,
- Onarımla ilgili parça ve işçilik faturaları,
- Araç Ruhsatları,
- Sürücü ehliyeti ve kimlik belgesi,
- Araçların ZMMS poliçeleri,
- Aracın ekspertiz raporu,
- Ve sair belgeler
Her somut olaya göre hukuki durum değişebilecektir. Basit hatalar, somut olayın ve hukuki kuralların doğru irdelenmemesi sebebiyle hak kaybına uğramamak için uzman kişilerden yardım alınması tavsiye edilir.