İCRA TAKİBİNDE GECİKMİŞ İTİRAZ
Alacağını tahsil edemeyen alacaklı, borçluya karşı icra takibi başlatarak alacağını tahsil etme girişiminde bulunabilir. İcra takibinin başlatılması ile birlikte borçluya icra dairesince ödeme emri gönderilecektir. İşbu ödeme emrinde; alacaklının bilgileri, borç bilgileri, itiraz süresi vb. hususlar yer alacaktır. Borçlu ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz etmez ise, ödeme emri ve dolayısıyla takip kesinleşecektir. Ödeme emrine itiraz süresi, kanun koyucu tarafından kesin şekilde belirlenmiştir. Borçlunun itiraz etmesi gereken süre, ödeme emrinin tebliği ile birlikte başlayacaktır. Yasal itiraz süresinden sonra icra takibine yapılacak itirazın ise icra takibi üzerinde etkisi olmayacaktır. Bu sebepten süresinde itirazda bulunmak önem arz etmektedir. İtiraz süresinin kesin olmasının istisnası ise gecikmiş itirazdır. Okumakta olduğunuz bu metinde "Gecikmiş İtiraz" konusuna ilişkin genel bilgiler verilecektir.
Gecikmiş İtiraz Nedir?
Borçlu, kusuru olmaksızın bir mani sebebiyle süresi içinde itiraz edememiş ise itirazın sonradan yapılması gecikmiş itiraz olarak adlandırılmaktadır.
Gecikmiş İtirazda Bulunabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
-
İcra ve İflas Kanunu madde 65’te düzenlenen gecikmiş itirazın süresi bakımından iki tür sınırlama yapılmıştır. Borçlu gecikmiş itiraz yoluna, yasal süresi içerisinde itiraz edememesine sebep olan engelin kalktığı günden itibaren üç gün içerisinde başvurmalıdır. Bir diğer süre sınırlaması ise gecikmiş itirazın, borçlunun haczedilmiş mallarının paraya çevrilinceye kadar yapılmasıdır. Özetle borçlu, engelin kalkmasından itibaren üç gün içerisinde ve haczedilen malları var ise işbu malların paraya çevrilmesinden önce gecikmiş itiraz başvurusunda bulunmalıdır.
-
Gecikmiş itirazda bulunabilmek için borçlunun kendi kusuruna dayanmayan geçerli bir mazeret sebebiyle yasal süresinde itirazda bulunamamış olması gerekmektedir. Bu mazeretlere örnek olarak ağır hastalık hali, deprem, sel vb. felaketler verilebilecektir.
-
Borçlu süresinde itiraz etmesini engelleyen hali ve itirazını delilleri ile birlikte yetkili icra mahkemesine bildirmelidir.
Gecikmiş İtiraz Nereye Yapılır?
Gecikmiş itirazda bulunmak isteyen borçlu, icra takibinin yer aldığı icra dairesinin bulunduğu yerdeki icra mahkemesine vereceği bir dilekçe ile başvurusunu gerçekleştirebilecektir.
Gecikmiş İtiraz İle İcra Takibi Durur mu?
Gecikmiş itirazın yapılması ile icra takibi kendiliğinden durmayacaktır. Ancak ilgili icra mahkemesi, inceleme yaparak gecikmiş itiraz başvurusunu sonuçlandırana kadar geçici olarak icra takibinin durmasına karar verebilecektir.
Gecikmiş İtiraz Yoluna Başvurduktan Sonraki Süreç Nasıl Devam Eder?
Yukarıda da bahsi geçtiği üzere borçlunun icra mahkemesine geçici itirazda bulunması icra takibini kendiliğinden durdurmayacaktır. İşbu sebeple mahkeme öncelikli olarak, gecikmiş itiraz hakkında karar verene kadar icra takibinin geçici olarak durdurulup durdurulmayacağına karar verir. Sonrasında ise borçlunun yasal süresinde itiraz edememesine sebep olan mazereti inceleyerek kabul edip etmeyeceğine karar verir. Eğer ki mazereti kabul etmez ise gecikmiş itiraz talebi reddedilir ve kesinleşen icra takibe devam edilir. Mazeretin kabulü halinde ise icra takibi duracak, borçlu aleyhine işlem yapılamayacaktır.
Gecikmiş İtirazın Kabulü Halinde Alacaklı Ne Yapabilir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki daha önce borçlunun mallarına haciz konulmuşsa mazeretin kabulü kararının tefhim veya tebliği tarihinden itibaren alacaklı yedi gün içinde, icra mahkemesinden itirazın kaldırılmasını istemez veya aynı süre içinde itirazın iptali için mahkemeye başvurmazsa haciz kalkacaktır. İcra takibinde gerçekleşen bir haciz işlemi yok ise ve mahkeme gecikmiş itirazın kabulüne karar verdiyse duran icra takibinin devamını sağlayabilmek adına alacaklının başkaca hukuki yollara başvurması gerekmektedir.
Bu yazımızda her ne kadar genel hatları ile gecikmiş itiraz yolundan bahsetmiş isek de, bu konuda somut olaya göre değişen birçok husus bulunmakta olup hukuki sürecin daha sağlıklı yönetilmesi adına her zaman bir uzmandan yardım almakta fayda olduğunu belirtmek isteriz.
Faydalı olması dileğiyle.