İŞSİZLİK MAAŞI ALMA ŞARTLARI

abd-issizlik-maasi-basvurulari-aciklandi-1592485023.jpg

İşsizlik maaşı; sigortalı olan işçilerin, hizmet akdinin feshi sonrasında belirli koşulları taşıması halinde işsiz kaldıkları belirli süre için yapılan ödemelerdir. Sigortalı birçok kişinin iş sözleşmesi sona erdikten sonra işsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli şartları taşıyıp taşımadığı, ne kadar süre işsizlik maaşı alabileceği, işsizlik maaşının miktarı gibi konuları araştırdığı bilinmektedir. Bizlerde bu konuya ilişkin kısa bir bilgilendirme metni oluşturduk. Başlıklar halinde özetledik.

İşsizlik maaşı alabilme şartları nelerdir?

İşsizlik maaşından yararlanabilmek için belirli koşulların oluşması gerekmektedir. Bu koşullara aşağıda yer verilmiştir.

  • İş sözleşmesi, işçinin kusuru ve isteği olmaksızın sona ermiş olmalıdır.

  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak gereklidir.

  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödenmiş olmalıdır.

  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen giderek ya da elektronik ortam üzerinden başvuru yapılması gerekmektedir. Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.

İşsizlik maaşı ne kadar süre verilir ?

İşsizlik maaşının ne kadar süre ödeneceğinin belirlenmesinde; işçinin hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içerisinde sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olduğu gün sayısı dikkate alınır. Buna göre işçinin hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içerisinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

Ne kadar işsizlik maaşı alırım ? İşsizlik maaşımdan hangi kesintiler yapılır? İşsizlik maaşına haciz koyulabilir mi? 2023 Yılı için işsizlik maaşı tutarı nedir?

İşsizlik maaşı miktarı yıldan yıla değişiklik gösterecektir. Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. İşsizlik maaşı tavan miktar ise aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’i kadarı kadar olup bu tutarın üzerine geçemeyecektir. İşsizlik maaşı, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz. Ancak kişinin nafaka borcu var ise işbu borca ilişkin ilgili tutarların işsizlik maaşından kesilebileceği unutulmamalıdır.

  • 2023 yılı için bakıldığından asgari ücretli bir işçinin işsizlik maaşı olarak eline geçecek net tutar 3.972,82 TL olacaktır. (Ebette ki asgari ücretin değişmesi ile bu tutarda değişecektir.)

  • Son 4 Ay 15.000 TL ile çalışan işçinin işsizlik maaşı olarak eline geçecek net tutar 5.954,46 TL olacaktır.

  • 2023 Haziran ayı itibariyle asgari ücretin brüt hali 10.008,00 TL olduğundan verilebilecek en yüksek işsizlik maaşı 8000,00 TL olup daha fazlası verilemeyecektir.

İstifa eden işçi, işsizlik maaşı alabilir mi?

Yukarıda bahsi geçtiği üzere işsizlik maaşını alabilmenin şartlarından biri işçinin kusuru ve isteği olmaksızın iş sözleşmesinin sona ermiş olmasıdır. Bu durumda işçi, herhangi bir sebep olmaksızın istifa etmesi halinde işsizlik maaşından yararlanamayacaktır.

İşçi haklı sebeple iş sözleşmesini sona erdirdiyse durum daha farklı değerlendirilmelidir. Bu durumda kişinin işsizlik maaşı için arabuculuk yoluna başvurarak karşı taraf ile anlaşma sağlaması yahut dava yolu ile haklı olduğunu kanıtlaması gerekir. Hukuki yollar ile lehine karar alan işçi, hakkettiği işsizlik maaşını geriye dönük olarak tahsil edebilecektir.

Faydalı olması dileğiyle.